fredag 17 april 2009

Piraterna dömdes - S´ånt är livet

Folke Heim, gästkrönikör om fildelning.

Det här med fildelning växte jag upp med. Vi höll på med sådant redan på 50-talet. Roligast att dela var långfilen. Särskilt om man vispat den en stund så blev det trådigt och segt. Men det gick bra med vanlig fil också. Man ska dela med varandra! Så lät det när vi sjöng Psalmer från köket. Men genom historien har det alltid funnits Robin Hood-typer som hellre delar med sig av andras goda än av sitt eget. De kan konsten att Leva livet! Jalla! Jalla!

Nu har det som jag läser i Dagen på biblioteket varit en rättegång (Alla var där) och de Wonder Boys, för det är nästan alltid bara killar, som hållit på med att underlätta för andras fildelning, Vuxna människor, ska gå direkt i fängelse Tillsammans om de inte överklagar. Och det gör de. Med tanke på att detta är en framtidens teknik känns det som en slags Apocalypse now, eller borde kännas så för de inblandade. Svenskan visar att det kostar - 30 miljoner! Knappt som en AMF-bonus.

Jag har lyssnat på advokaten i radio som menar att de där piraterna nästan har gjort skjutvapen och bilar. När man skadar folk genom att köra vårdslöst eller sikta och skjuta där man inte får så blir knappast vapentillverkaren eller bilföretaget skyldiga. Sån´t är livet! Varför ska då fildelare som gör något listigt på internet bli dömda? Den invändningen bör man Analysera mera! Piraterna vill inte ta ansvar för vad folk gör med deras pirattjänst. Att man kapar filmer och böcker och seglar hem dem till de egna datorerna är ett Strul piraterna inte veta eller känna till. Ingen tivlar väl på att Jönssonligan spelar högt!

Varje fildelare som lärt sig konsten Att angöra en brygga har nu landat i ett slags Cape Fear. Är de finder till det allmänna, var och en en Enemy of the State, eller bara till bolagens intressen? Lakoniskt får man konstatera: Sån´t är livet!

Det blir aldrig som man tänkt sig. Kan det vara så att Klassfesten är över?

Mitt namn är Folke! Folke Heim!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar