lördag 16 maj 2009

Folke Heim är yours truly

Folke Heim, gästkrönikör, är ingen annan än yours truly. Ett alter ego som tillåter sig ta ut svängarna. Påkommen därför att man behöver en roll att spela. Genom rollens tänkta liv ser man världen. Ungefär som när Enslingen på skäret, på Johannesskäret, en figur gestaltad av Stig Järrel, levde vidare utanför filmens värld och fick eget liv som samtidskommentator.

Skådespelaren Järrel behöll karaktären för att användas i radio och gav med hjälp av "enslingens" pipiga röst smått komiska tankar om aktualiteter och livet som sådant. Effekten blev lustig och roande genom dessa kåserande kommentarer utifrån skärgårdens perspektiv på samtiden.

Folke Heim, min egen ensling, formad av många intryck i närmiljön, kan kosta på sig att utifrån sin kärlek till fotboll ge en och annan känga åt vardagliga företeelser. Som gästkrönikör skriver jag och är ett slags gäst hos verkligheten. Med uppspärrade ögon tar Folke emot dagstidningarnas rapporter och medmänniskors beteenden. Och han jämför med det som sker på och runtomkring fotbollsplanen, denna metafor för samhället. Och kan hans reflektioner kasta irriterande eller lustifikt ljus utanför den spelplanen är det kanske mödan värt?

Och mitt namn är Lars. Lars B Stenström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar